Turvakalvot & murtosuojakalvot

Kun turvallisuus liike- tai toimitilassa on ensiarvoisen tärkeää, suojakalvot suojaavat lasipintaa tekemällä siitä sitkeän ja iskunkestävän, sekä sitomalla sirpaleet yhteen lasin rikkoutuessa. Jos näyteikkunaan, lasioveen tai muuhun rakenteeseen kohdistuu voimakas isku tai paine, kalvo pitää lasin kiinni raameissaan, vaikka se menisi säröille. Kalvotus suojaakin niin tahallisissa kuin tahattomissa vahingoissa sekä ihmisiä, että omaisuutta lentäviltä lasinsirpaleilta.
Turvakalvot jaotellaan usein niiden ominaisuuksien pohjalta sirpalekalvoihin ja murtosuojakalvoihin. Sopivan kalvon valintaan vaikuttavat käyttötarve (sirpalesuoja tai murtosuoja) ja lasin mitat. Ikkunakalvot edellyttävät ammattimaista asennusta, mutta asennuksen jälkeen ne ovat täysin huoltovapaita. Suomessa turvakalvoja asennetaan tyypillisesti vahinkojen, ilkivallan ja murtosuojan takia. 

Miten turvakalvo toimii?

Turvakalvo on erityinen suojaava kalvo, joka asennetaan lasipintoihin, kuten ikkunoihin, lasioviin ja lasiseiniin lisäämään niiden turvallisuutta ja suojaamaan ihmisiä ja omaisuutta erilaisilta riskeiltä. Se tekee lasipinnasta kestävämmän iskuja ja kolhuja vastaan ja tarjoaa sirpalesuojan lasin rikkoutuessa. Kalvotus auttaa suojaamaan irtaimistoa ja ihmisiä tehokkaasti, sillä lasin rikkoutuessa lasinsirpaleet liimautuvat kalvoon eivätkä leviä ympäristöön. Näin voidaan välttää terävistä lasinkappaleista aiheutuvia vakavia loukkaantumisia tapaturmatilanteissa.

Kalvon toimintatapa vaihtelee kalvosta riippuen, mutta yleisimpiä tapoja, joilla se tarjoaa suojaa ovat mm.

  • Vahvistaa lasia: Turvakalvo asennetaan lasipinnalle, ja sen tarkoituksena on vahvistaa lasin rakennetta.
  • Estää sirpaleiden leviämisen: Jos lasi rikkoutuu esimerkiksi törmäyksen tai kolhun seurauksena, pysyvät sirpaleet tiukasti kiinni kalvossa. Tämä estää sirpaleiden leviämisen tilaan ja suojaa ihmisiä ja irtaimistoa teräviltä sirpaleilta.
  • UV-suojaus: Monissa kalvoissa on myös UV-suojaavia ominaisuuksia, jotka estävät haitallisten UV-säteiden pääsyn sisätiloihin. Tämä auttaa vähentämään kalusteen ja sisustuksen haalistumista sekä suojaa ihmisiä haitallisilta UV-säteiltä.
  • Räjähdyssuojaus: Tietyt kalvotyypit on suunniteltu tarjoamaan erityisesti räjähdyssuojaa. Ne voivat kestää räjähdyksen aiheuttamaa painetta ja estää sirpaleiden leviämisen, mikä auttaa suojaamaan ihmisiä ja omaisuutta vaaratilanteissa.

Millaisiin kohteisiin turvakalvo soveltuu?

Turvakalvo soveltuu monenlaisiin kohteisiin, joissa halutaan lisätä turvallisuutta, suojata ihmisiä ja omaisuutta sekä ehkäistä vahinkoja. Kohteita ja tilanteita, joissa kalvotusta voidaan käyttää ovat esimerkiksi

  • Toimistorakennukset: Turvakalvot ovat suosittuja toimistorakennuksissa, joissa ne voivat tarjota lisäturvaa ja suojaa omaisuudelle ja henkilöstölle.
  • Kaupat ja liiketilat: Liiketiloissa kalvot auttavat lasipintoja kestämään isojen ihmismassojen, tavarakuljetusten ja muun liikenteen ohessa sattuvia törmäyksiä ja kolhuja.
  • Koulut ja päiväkodit: Koulut ja päiväkodit voivat hyötyä turvakalvoista, jotka vähentävät etenkin rikkoutuneesta lasista aiheutuvia riskejä suojaamalla lapsia ja henkilökuntaa sirpaleilta.
  • Julkiset rakennukset: Julkisissa rakennuksissa, kuten kirjastoissa, museoissa ja sairaaloissa, turvakalvotuksella voidaan lisätä turvallisuutta ja vähentää mahdollisten onnettomuuksien seurauksia.
  • Teollisuuslaitokset: Teollisuusympäristöissä turvakalvot voivat tarjota lisäsuojaa, erityisesti paikoissa, joissa on räjähdysalttiita tai vaarallisia aineita.

Miten murtosuojakalvo toimii?

Murtosuojakalvo on erityinen kalvo, joka asennetaan lasipintoihin, kuten ikkunoihin ja lasioviin, estämään lasin helppoa rikkomista. Kalvotus tekee lasista erittäin kestävän ja hankalan murtaa. Murtosuojakalvo on nopea asentaa olemassa oleviin lasipintoihin ja se onkin sekä huomaamaton, että kustannustehokas tapa estää varkauksia ja muuta ilkivaltaa.
Keskeisiä toimintatapoja ovat mm.

  • Lasin sitominen yhteen: Kalvo koostuu yleensä useista kerroksista ohutta ja kestävää materiaalia, kuten polyesteriä tai polyuretaania. Kun kalvo asennetaan lasin pinnalle, se sitoo särkyneen lasin kappaleet yhteen. Vaikka lasi siis murtuisi iskun seurauksena, kalvo pitää sirpaleet kiinni toisistaan ehkäisten niiden leviämistä laajalle alueelle ja  estämällä suoran pääsyn esimerkiksi liiketilaan.
  • Iskunvaimennus: Murtosuojakalvo kykenee ottamaan vastaan koviakin iskuja, kun joku yrittää rikkoa ikkunan tai lasioven. Iskunvaimennus auttaa estämään lasin välittömän rikkoutumisen ja tekee siitä huomattavasti vaikeampaa ja hitaampaa.
  • Pistosuojaus: Murtosuojakalvossa voi olla myös pistosuojausominaisuus. Se tarkoittaa, että kalvo on suunniteltu kestämään teräviä esineitä, kuten veitsiä tai rikkomisyrityksissä käytettäviä työkaluja. Tämä ominaisuus vaikeuttaa ikkunan rikkomista pistämällä tai naarmuttamalla.
  • UV-suoja: Monissa murtosuojakalvoissa on myös UV-suojaavia ominaisuuksia, jotka vähentävät auringon haitallisten UV-säteiden pääsyä rakennuksen sisälle. Tämä auttaa vähentämään irtaimiston ja pintojen haalistumista, sekä suojaa ihmisiä UV-säteiltä.
  • Räjähdyssuojaus: Joissain erityisen vahvoissa kalvoissa on myös räjähdyssuojausominaisuus. Nämä kalvot on suunniteltu kestämään räjähdyksen voimaa ja estämään sirpaleiden leviäminen tilaan, mikä auttaa suojaamaan ihmisiä ja omaisuutta vaaratilanteissa.

Millaisiin kohteisiin murtosuojakalvo soveltuu?

Murtosuojakalvot soveltuvat monenlaisiin kohteisiin, joissa halutaan lisätä turvallisuutta, suojata omaisuutta ja ehkäistä murtoja tai rikkomisyrityksiä. Kohteita ja tilanteita, joissa niitä voidaan käyttää ovat esimerkiksi

  • Toimistorakennukset: Toimistorakennuksissa murtosuojakalvot tarjoavat lisäsuojaa arvokkaalle liiketilassa olevalla omaisuudelle.
  • Kaupat ja liiketilat: Liiketiloissa murtosuojakalvot auttavat estämään murtoja ja suojaavat liiketilan omaisuutta, kuten näyteikkunoita ja varastossa olevia arvokkaita tuotteita.
  • Pankit ja rahalaitokset: Pankit ja muut rahalaitokset käyttävät murtosuojakalvoja suojaamaan työtiloja ja henkilöstöä.
  • Julkiset rakennukset: Julkisissa rakennuksissa, kuten kirjastoissa, museoissa ja sairaaloissa, murtosuojakalvot voivat tarjota lisäturvaa ja vähentää mahdollisten murtojen ja ilkivallan seurauksia.
  • Teollisuuslaitokset: Teollisuusympäristöissä murtosuojakalvot voivat tarjota lisäsuojaa arvokkaille laitteille ja materiaaleille.

Käytämme pääsääntöisesti markkinoiden johtavan valmistajan 3M Safetyn kalvoja, sekä Glass-Gard -kalvoja.
Turvakalvot ovat lähtökohtaisesti täysin läpinäkyviä ja niiden päälle pystytään asentamaan ikkunateippauksia halutun ilmeen saavuttamiseksi. Saatavilla on myös 3M Prestige Ultra, markkinoiden ainut tummentava turvakalvo.  
Mitä paksumpi kalvo, sitä parempi on suojausluokka!

On tärkeää huomata, että turva- ja murtosuojakalvojen ominaisuudet ja vahvuus voivat vaihdella. Kalvon valinta riippuu yleensä käyttökohteesta ja vaaditusta suojan tasosta. Kalvot tarjoavat kuitenkin usein lisäturvaa ja ovat hyödyllinen lisä turvallisuutta vaativissa ympäristöissä. Meiltä löydät myös kiinteistöjen aurinkosuojakalvot ja energiakalvot, sekä näkösuojakalvot.

Ota yhteyttä niin autamme valitsemaan kohteeseesi parhaiten soveltuvan vaihtoehdon!